
Önce 7. Beyoğlu Sahaf Festivali'nin yeri konsunda bir bilinmezlik vardı; Taksim Meydanı'nda mı olsun, yoksa her zamanki gibi Tepebaşı'nda mı şeklinde. Hani Taksim Meydanı artık yayalaştırıldı ya, bunun üzerine orada standlar kurulabilir şeklinde kanılar vardı. Festival tarihi yaklaştığında orada stand kurma çalışmaları başlar gibi oldu, ama ne sebeple olduğunu bilmiyorum, tekrar Tepebaşı'na alındı.
Aslında benim de kişisel görüşüm olarak Tepebaşı'nda olması daha güzel oldu. Belki orada satış yapan sahaflar, meydanda olmasının gelir açısından daha iyi olacağını düşünüyordur. Ama ben öyle herkesin gözü önüne serpiştirilmiş bir sahaf festivalinin iyi olmayacağını düşünüyorum. Sahaf ne de olsa. Öyle herkese sunulmamalı. Onu zaten bilen ve takip eden çok insan var. Oraya gidenler oradan geçenler değil, özellikle oraya gitmek isteyenler olacaktır (İstisnaları saymayalım tabii, İstiklal'de vs yürürken reklamını görüp hadi bakalım diyenler vs gibi).
Az çok dikkatliyseniz yukarda gördüğünüz festival afişi ile solda benim Tepebaşı'nda çektiğim fotoğraftaki tarihlerin farklı olduğunu fark edebilirsiniz. Yani standlardaki o büyük afişler, henüz tarih değişmeden önce hazırlanmış çünkü.
Organizasyonda yer alan Sahaflar Birliği çekilmiş. Onun yerine Kültür Kenti Vakfı organizasyonun ortakları arasında yer almış. Bazı kaynaklardan aldığım bilgilere göre bu değişimin nedeni Gezi olaylarına kadar dayanıyor. Yani ne kadar doğrudur, gerçekte böyle bir şey olmuş mudur bilmiyorum. Ama kaynaklarda Gezi eylemlerine destek veren sahafların bu festivalde yer almaması konusunda çeşitli çalışmalar yapılmış. Birtakım yeni prosedürler ortaya çıkarılmış. Bu yüzden festival değişikliklerle başlamış.
Tabi, bu böyle olmayabilir de. Ama elbet tarihlerde ve organizede bir değşiklik olunca insan sormuyor değil. Belki de sadece Taksim Meydanı'nda olmadığı için de sorunlar çıkmış olabilir. Çünkü herkes kendisini oraya hazırlamıştı. Neyse zaten bu durumlar bitmez, ben kitaplarla, sahaflarla ilgileneyim...
İş çıkışı saatlerine yakın bir zamanda gittim. Alan henüz boştu. Zaman ilerledikçe kalabalık da artıyordu. Ama çok daha fazla artmadan hemen daldım sahafların içine. Kitapların içine.
O bulunmayan ve belki de bulunmayacak olan kitapları ilk ben göreyim diye hem hızlı hem de bütün kitaplara bakacak kadar dikkatli davranmaya çalışıyordum. Eminim birçok kişi de bunun yarışını yapıyordur/yapmıştır.
O yüzlerce, binlerce kitabın içinden tam size hitap eden kitaplar da var ve keşfedilmeyi bekliyorlar. Eğer İstanbul'daysanız ve buraya gitme imkânınız varsa gitmenizi tavsiye ederim. 19 Ekim 2013 tarihine kadar devam ediyor.
Festivale daha önceden gidenlerin de birkaç kez gitmelerini tavisye ederim. Malum, ellerindeki stokları biten sahafların yeni kitaplar getirme durumlarına karşı hazırlıklı olmak gerek.
Çünkü yeni gelen kitaplarda kaçırdığınız bir şeyler olabilir.
Festivalin olduğu alanda bazı yerler biraz arada kalıyor. Bazı yerlerde de sıkışma oluyor. Planlama olarak önceki senelerdeki gibi aslında. Alanın ortasında bir kafe/büfe tarzında bir yer de var. İçecek ve yiyecek konusunda burası iyi düşünülen bir yer bence.
İnsanlar ilk gün kitapların arasında öylece gezinirken, kimisi elindeki dolu dolu listelerin içindeki kitapları soruyordu. Bazılarınınki öyle basit listeler de değildi. Bazı denk gelenlere gözüm kayınca çok feci, sayfalar dolusu listeler görüyordum. Sahi benim hiç böyle listem olmadı yılladır. Neyse...
İlk gün olduğu için birtakım etkinlikler de vardı. Sahaf dükkanlarının ileri kısmında, bir de sahne kurulmuştu. Kimi etkinlikler için bu da iyi düşünülmüştü bence. Kimi sanatçılar canlı müzik performanslarını, biz kitap bakarken bize sunuyorlardı.
O sırada kitaplara bakıyordum elbet. Sahaf festivalinin ilk zamanlarına değiniyordu. 2004 yılında Beyoğlu belediye başkanlığına seçilmişti bilindiği üzere. Ve ilk Sahaf Festivali düşüncesi de, yine 7 yıl önce Ahmet Misbah Demircan döneminde düzenlenmişti. Biraz festivalin geçmişinden, organizasyondan bahsediyordu.
Konumuz gereği burada siyaseti, idelojiyi bir kenara bırakırsak, iyi ki böyle bir festival oluşturulmuş diyorum ben. Bu belediye başkanı döneminde denk gelmiş ya da bu sırada düşünmüş sorun değil. İyi ki de düşünülmüş.
Festival tarihleri boyunca yani 30 Eylül - 19 Ekim 2013 tarihlerinde, her gün 11:00 ile 22:00 saatleri arasında gidilebilir.
ADA KİTABEVİ, ANADOLU KİTABEVİ, ARŞİV SAHAF, AYÇA KİTABEVİ, BABİL SAHAF, BARIŞ KİTABEVİ, BARIŞ SAHAF MODA, BERDELACUZ SAHAF, BİZİM SAHAF, CİHANNÜMA SAHAF, ÇATI SAHAF, ÇINAR SAHAF, DESTİNE KİTAPÇI, DİP SAHAF, DOĞA KİTAPÇILIK LTD. ŞTİ., DYLEMİ SAHAF, EDEBİHAYAT SAHAF, EFLATUN SAHAF, EGE SAHAF, ENDERUN SAHAF, EOS KİTABEVİ, EYLÜL KİTABEVİ, FATİH BİLGİ SAHAF, GEZEGEN SAHAF, GEZGİN KİTAPÇI, HERMES SAHAF, HİSAR KİTABEVİ, ILGIN KİTABEVİ, İMGE SAHAF, KAĞIT GEMİ KİTABEVİ, KAMER KİTABEVİ, KARADENİZ KİTABEVİ, KAYIP KİTAP, KIRKAMBAR SAHAF,
KİBRİT KİTABEVİ, KİTAP RAFI, KİTAPÇI AHMET, KOZAN SAHAF, KURGU SAHAF, LEVANT KOLEKSİYON, MARTI SAHAF, MİHRİCAN KİTABEVİ, NADİR SAHAF, NAR SAHAF, NERMİN SAHHAF, NİGAR SAHAF, NOSTALJİ SAHAF, ÖZER SAHAF, PAMİ SAHAF, PATİKA SAHAF,
PERA ORIENT, SAHAF BAHTİYAR, SAHAF KİTAP İÇİN, SAHAF NAZIM HİKMET, SAHAF YENİCİ, SAHHAF MÜTEFERRİKA, SAHHAF VEFA, SANAT KİTABEVİ, SCS KİTABEVİ, SENAN SAHAF, SERCAN SAHAF, SEVGİ KİTABEVİ, SİMURG SAHAF, SİYAHKALEM KİTAPLIĞI, TEKNİK SAHAF, TEZGAH KİTABEVİ, TURKUAZ KİTAPÇILIK YAYINCILIK , ÜN SAHAF, VOLGA KİTABEVİ, VOLGA SAHAF, YAŞAM KİTABEVİ, YOL KİTABEVİ.
Kitaplar elden ele
YanıtlaSilİkinci el kitap alınır
Eski kitap alanlar - alan yerler 0545 975 99 10
Martı Sahaf
0545 975 99 10